Over Sereno

Sereno is een bruisende muziekvereniging bestaande uit een fanfare-orkest en een malletband. We hebben enthousiaste muzikanten en leerlingen. We zijn blij met onze dirigenten Paulus de Jong en Hendrik Jan Boneschansker. Paulus is sinds mei 2022 dirigent van het orkest en Hendrik Jan is vlak voor de zomervakantie van 2016 bij onze malletband begonnen. We zijn ambitieus en hebben alweer allerlei leuke ideeën op tafel liggen. Klaar om uitgewerkt te worden.

Leerlingenprojecten staan daarbij hoog in het vaandel, want de jeugd heeft de toekomst. Ook dit seizoen zult u op dat vlak zeker van ons horen. Op deze website zullen we u hierover regelmatig informeren over de ontwikkelingen.


Mochten er vragen zijn, opmerkingen, tips, ideeën of een verzoek voor bijvoorbeeld een optreden, neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Geschiedenis

In 1898 ontstonden de eerste plannen om een muziekvereniging op te richten in de gemeente Baflo. Dit resulteerde in het ontstaan van twee muziekverenigingen: onze christelijke zustervereniging Excelsior en de algemene muziekvereniging Tonegido, opgericht op 1 september 1900. Al snel werd de naam omgedoopt in Sereno; de naam die onze vereniging nu 123 jaar later nog steeds draagt. Een jaar na de oprichting was ook de eerste uitvoering en daarnaast ging de vereniging ook naar concoursen.

 

Na de Eerste Wereldoorlog ging het slecht met Sereno. Het ledenaantal was een aantal jaren zelfs zo laag dat men niet kon optreden. Toch wist men het hoofd boven water te houden en nadat er weer wat nieuwe leden bij de fanfare gekomen waren, kon men weer uitvoeringen geven en deelnemen aan concoursen.

 

In 1935 vierde de vereniging haar eerste grote jubileumfeest. Er werd een festival gehouden. Ook was er een rondgang door het dorp en namens de gehele bevolking uit Baflo werd een vaandel aangeboden.

 

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog beleefde Sereno weer zware tijden. Tijdens de laatste crisisjaren werd er niet meer gerepeteerd en in 1945 bestond Sereno nog slechts uit 5 leden. Toch kwamen er weer nieuwe leden bij en in 1950 werd er opnieuw een jubileumfeest gevierd.

In 1958 werd de drumband opgericht en in 1975 zag het majorette-peloton het licht. In 1976 was Sereno voor het eerst in het buitenland en wel op de “Bremer Freimarkt”.

Op 15 September 1990 werd het 90-jarig bestaan gevierd. Er was een grote optocht door Baflo, waar naast Sereno ook andere korpsen uit de omgeving deelnamen. De stadskapel uit Rodenkirchen, (nabij Oldenburg, Duitsland) en de Glanerburger Muzikanten gaven een concert. Met Rodenkirchen onderhoudt de vereniging nog steeds vriendschapsbanden. In oktober 2005 reist de vereniging af naar Duitsland om daar twee concerten te geven. In 1994 werd onder leiding van instructeur Johannes ten Boer de drumband “omgebouwd” tot melody-percussionband.

In 2000 werd het 100-jarig bestaan van Sereno gevierd in de Agrico-hallen te Baflo. Sereno neemt in die periode zo af en toe deel aan concoursen, maar zijn geen echte concours fanatici. Helaas moeten we in diezelfde periode ook afscheid nemen van het majorette-peloton. Vanwege het geringe ledenaantal is het een hoofdstuk dat afgesloten wordt.

De laatste 10 jaar hebben we ook bepaald niet stil gezeten en aardig wat hoogtepunten mogen beleven. In 2010 hebben we het 110-jarig bestaan gevierd met een groot concert op het oude Marcia-terrein. Er werden diverse festivals gewonnen, waarbij de 3 spikers van het Gouden Spikerfestival in 2011 bij menigeen nog vers in het geheugen zit. In 2013 hadden we een extra druk jaar. Deelname aan het ONFK in Drachten, waar wij kampioen werden in de 5e divisie. Ook het begeleiden van het examen saxofoon klassiek van Lotte de Bruin op het Prins Claus Conservatorium. In 2015 hebben we ons jubileum gevierd met een groots opgezette Fancy-fair. De hele dag waren de leden van Sereno met man en macht in de weer om er een prachtig feest voor het dorp van te maken. Op het moment van schrijven gaat het goed met Sereno. Een enthousiast bestuur met vernieuwende ideeën. Daarbij worden zij ondersteunt door de activiteiten commissie. Wat betre! het ledenaantal mogen wij ook niet klagen. Zoals het er nu naar uitziet, komt er vast nog wel een stukje geschiedenis bij.